Herderfactory

Denemarken | 2020

"Urban life befor urban space, and urban space before 'architecture'" uitgangspunt van Tina Saaby, stadsarchitect. De steden van Denemarken hebben veel voor elkaar gekregen: meer dan 60 procent van de inwoners fietst naar het werk, het zijn de eerste steden die over duurzaamheid gingen nadenken en het zijn daardoor een van de meest geciteerde studiecases geworden voor zijn stedenbouwkundige planning en infrastructuur. In Denemarken is er een serieus engagement om de stad open te stellen voor nieuwe inwoners en betaalbare woningen aan te bieden die zijn ontworpen door de beste architecten. Als je Denemarken noemt dan denk je ook direct aan BIG, het architectenbureau van Bjarke Ingels. Natuurlijk bezochten wij - naast vele anderen gebouwen - ook de grote hoeveelheid BIG architectuur. Al dit architectuurgeweld roept het de vragen op, of het hier enkel gaat om façade architectuur of ook om het daadwerkelijke goed functioneren van gebouwen. We werden aangenaam verrast.
Bekijk ook het boek Denemarken-2020

Camp Adventure - EFFEKT

Gelegen in het historische Gisselfeld Klosters Forest - een gletsjerbos dat wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, kortstondige beekjes, meren, wetlands en weilanden. Uit dit landschap komt als een hoogtepunt een 45 meter hoge toren met een 650 meter lange binnenste spiraalvormige hellingbaan, die een adembenemend panoramisch uitzicht biedt op het omringende landschap en de natuur. Het idee achter de verhoogde promenade die naar de toren leidt, is om het bos voor iedereen toegankelijk te maken zonder de natuurlijke omgeving te verstoren - een leefgebied voor een grote verscheidenheid aan soorten die in harmonie met de natuur leven. Om dit te bereiken, werd de toren gebouwd van verweerd staal en lokaal geproduceerd eikenhout, om subtiel op te gaan in de omringende natuurlijke context.

Superkilen - BIG

Het project is geen afgerond ontwerp maar een open creatie die inhoud en vorm zal krijgen door de dialoog met de gebruikers. De keuze van kleuren en materialen begint als neutraal voor taal en cultuur, maar krijgt in de loop van de tijd een betekenis naarmate ze in de stadsruimte worden gebruikt en door de bewoners worden bevolkt. Het Superkilen-project maakt deel uit van een samenwerking tussen de gemeente Kopenhagen en Realdania. Het doel is om van de wijk Nørrebro het centrum te maken van innovatieve stedelijke ruimtes van internationale standaard die een inspiratie kunnen zijn voor andere steden en buurten.

Tingbjerg Bibliotek - COBE

Het doel van COBE is om het project te laten dienen als een stedelijke katalysator en een architectonisch raamwerk voor sociale en culturele activiteiten, en zo bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van de lokale gemeenschap. “Als architect is het een eer om in Tingbjerg te mogen bouwen vanwege de rijke architectuurgeschiedenis. We wilden een nieuwe bestemming creëren in Tingbjerg die zowel de omgeving respecteert door middel van materiaalkeuze als vorm en tegelijkertijd een sterke eigen identiteit creëert.

BLOX - OMA

Het BLOX-project, de thuisbasis van het Deense Architectuurcentrum (DAC), bevat tentoonstellingsruimten, kantoren en co-working-ruimtes, een café, een boekhandel, een fitnesscentrum, een restaurant, tweeëntwintig appartementen en een ondergrondse geautomatiseerde openbare parkeergarage. Maar het is niet de acrobatische menging van gebruik die dit project definieert; zijn ultieme prestatie is het 'ontdekken' van zijn eigen locatie. De locatie van de oude brouwerij, in tweeën gesplitst door een van de belangrijkste ringwegen van Kopenhagen, werd pas echt gelocaliseerd als een bouwplaats toen het ontwerp van de nieuwe DAC het als zodanig identificeerde. BLOX maakt openbare verbindingen zowel boven als beneden, het verbindt het parlementsdistrict met het havenfront en brengt cultuur naar de waterkant. Een ruimte voor auto's wordt een ruimte voor mensen; een doorgangsruimte wordt een verblijfsruimte.

Maritime Museum Helsingor, BIG

Het Deens Maritiem Museum moest plaats vinden tussen een van de belangrijkste en beroemdste gebouwen van Denemarken en een nieuw, ambitieus cultureel centrum. Het museum presenteert zich als een ondergronds museum in een droogdok. De 60 jaar oude dokmuren worden ongemoeid gelaten, de galerijen worden ondergronds geplaatst en in een doorlopende lus rond de droogdokmuren gerangschikt - waardoor het dok het middelpunt van de tentoonstelling wordt - een open buitenruimte waar bezoekers de schaal van de scheepsbouw ervaren. Een reeks van drie bruggen met twee niveaus overspant het droogdok en dient zowel als stedelijke verbinding als voor shortcuts van bezoekers naar verschillende delen van het museum.

AARhus, BIG

AARhus, een woongebouw van 26.000 m2, bevindt zich op het uiterste puntje van de pier en biedt uitzicht op de baai, de haven, de natuur en de stad. De architectonische benadering van AARhus is afgeleid van het mengen van de meest dominante typologieën van de bestaande stedelijke massa in de stad Aarhus, gebouwen met een hof, rijtjeshuizen en torens, alles in één architecturale entiteit. Elke hoek van het gebouw piekt in verschillende hoogtes, en een getrapt daklandschap creëert grote privé terrassen voor verhoogde buitenactiviteiten. Op straatniveau biedt het gebouw dubbel hoge entiteiten met zowel maritieme volkstuinen als ruimten voor commercieel gebruik. Deze units bedekken de parkeerplaatsen die verborgen liggen in de centrale plint van het gebouw en creëren vooral een levendige gevel richting de straat. Het groene hart van AARhus, biedt een gemeenschappelijke volkstuin voor het kweken van groenten en fruitbomen.

Your rainbow panorama - Aros museum - Olafur Eliasson

De wereldberoemde Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson heeft Your rainbow panorama gemaakt. Your rainbow panorama is een permanent kunstwerk bestaande uit een cirkelvormige, 150 meter lange en drie meter brede cirkelvormige loopbrug in glas in alle kleuren van het spectrum. Gemonteerd op slanke kolommen 3,5 meter boven het dak en met een diameter van 52 meter, strekt deze spectaculaire creatie zich uit van de ene rand naar de andere van de gevel van het kubusvormige museumgebouw. Het is een wandeling voor de zintuigen. Er is zowel een trap als een lift om bezoekers van het museum toegang te geven tot Your rainbow panorama. Daarna kunnen ze door de rondlopende, panoramische loopbrug slenteren die een fantastisch uitzicht biedt over de stad en de baai, een uitzicht in alle kleuren van de regenboog.

Project details

Concept

Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden

Tekst credits

Voor credits zie link bij de betreffende onderdelen in het boek.
Herderfactory; Albert Herder, Willie van Burgsteden

Image credits

Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden
Camp Adventure Effekt, Photographs, Rasmus Hjortshoj
Superkilen Bjarke Ingels Group, Photographs : Dragor Luft
Tingbjerg Bibliotek COBE, Photographs :Rasmus Hjortshøj - COAST
Gammel Hellerup School Bjarke Ingels Group
The Silo COBE, Photographs :Rasmus Hjortshøj - COAST, Maria Gonzalez
Park'n Play JAJA Architects
Nordbro Studio Housing Arkitema, Photographs :Jens Lindhe
Mounting Dwelling Bjarke Ingels Group
VM Houses Bjarke Ingels Group
8 Houses Bjarke Ingels Group
Copenhill Bjarke Ingels Group
BLOX OMA, Photographs :Richard John Seymour, Hans Werlemann, Rasmus Hjortshøj - COAST, Dragør Luftfoto, Clement Guillaume, Søren Svendsen, Maria Gonzalez
museum Lousiana Museum Luusiana
Maritime Museum Helsingor BBjarke Ingels Group, Photographs :Rasmus Hjortshõj, Thijs Wolzak, Luca Santiago Mora
AARhus Bjarke Ingels Group
The Iceberg SeArch
Your rainbow panorama Olafur Eliasson, Photographs :Lars Aarö, Petri & Betz, Ole Hein Pedersen

Meer informatie

Bekijk ook het boek Denemarken-2020
Wilt u het boek als PDF document ontvangen? Stuur dan een bericht via EXEMPLAAR AANVRAGEN met vermelding van het betreffende boek en ontvang het document in uw mailbox.

tentoonstelling-island-daniel-nicolas-karper-k-studioninedotswisselspoor-blauwe-kamer-jaarboek-cityplot-studioninedotsjaarboek-architectuur-in-nederland-2020-2023-studioninedotsbaanhof-rotterdam-ggd-cluster-baankwartier-studioninedotspapaverwerf-europan-buiksloterham-amsterdam-studioninedotswisselspoor-deelgebied-utrecht-cityplot-studioninedotsbestemmingsplan-schieoevers-noord-delft-supervisor-herderfactoryrebel-kop-zuidas-amsterdam-studioninedotswandervoids-studioninedotssymposium-principes-maakstad-schieoevers-noord-delft-herderfactorybovenbouwwerkplaats-wisselspoor-cityplot-utrecht-studioninedotslezing-het-gastvrije-station-nijmegen-lux-studioninedotsblack-swan-kauwgomballenfabriek-overamstel-studioninedotsnext-step-award-2022-bna-synchroon-juryvoorzitter-herderfactorycityplot-bsh-genomineerd-gulden-fenikscityplot-buiksloterham-gulden-feniks-amsterdam-studioninedotsbeelden-pompenburg-rotterdam-studioninedotspark-mozaik-cityzen-brussel-studioninedotslecture-aorta-city-of-tomorrow-utrecht-wisselspoor-studioninedotslezing-air-pompenburg-rotterdam-studioninedotsinterview-fotosessie-pompenburg-rotterdam-studioninedotsschieoevers-noord-delft-kwaliteitsteam-supervisor-herderfactorysmakkelaarspark-utrecht-studioninedotsinterview-cobercokwartier-arnhem-cityplot-nieuwekadekwartier-studioninedotswestbeat-studioninedots-amsterdamgroene-architectuurgids-arcam-amsterdam-studioninedotsschieoevers-noord-safari-delft-herderfactoryde-caai-eindhoven-studioninedotsbogen-borrel-westbeat-amsterdam-lingotto-studioninedotsmodulaire-bouw-industrieel-flexibel-demontabel-ifd-prefabfifty-fifty-westbeat-nominatie-bna-award-studioninedotswet-beast-studioninedots-amsterdamsuperspace-westbeat-amsterdam-lingotto-studioninedotscityplot-concept-studioninedotsmeet-our-associates-partners-studioninedotscobercokwartier-nieuwekadekwartier-cityplot-arnhem-studioninedotsinterview-plan-amsterdam-cityplot-buiksloterham-studioninedotscobercokwartier-nieuwekadekwartier-circulair-studioninedotswestbeat-nominatie-zuiderkerkprijs-studioninedotscampina-de-caai-start-bouw-cityplot-eindhoven-studioninedotsreactie-welstand-wisselspoor-utrecht-cityplot-studioninedotspeaky-blinders-party-studioninedotsstudiereis-brooklyn-2018-herderfactorydenemarkenstudiereis-bordeaux-2019-herderfactorystudiereis-barcelona-2020-herderfactorystudiereis-italy-2022-herderfactorystudiereis-cote-d-azur-2022-herderfactorystudiereis-lyon-arles-nancy-2021-herderfactorystudiereis-hamburg-2020-herderfactorystudiereis-paris-2019-herderfactorystudiereis-valencia-2019-herderfactorystudiereis-oslo-waterfront-2019-herderfactorynieuwe-huisstijl-herderfactorystudiereis-zurich-graubunden-2020-herderfactorycreative-workspace-111-stork-amsterdam-noord-studioninedotsculturele-vrijplaats-karper-k-verbouwing-amsterdam-studioninedotsculturele-vrijplaats-karper-k-initiatief-amsterdam-studioninedotsculturele-vrijplaats-karper-k-tafel-van-arcam-amsterdam-studioninedots230508-wisselspoor-nominatie-neprom-prijscityplot-buiksloterham-amsterdam-studioninedots360-degrees-buiksloterham-cityplot-amsterdam-studioninedots