Herderfactory

Brooklyn | 2018

Brooklyn - wonen, werken, ideeën delen, samenwerken, een gemeenschap creëren die samen leeft en werkt
Een verslag van onze studiereis naar nieuwe stedelijke ontwikkelingen, op zoek naar plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, hoe levendigheid en gemeenschap te creëren, nieuwe manieren om co-working te combineren, wonen, lokale gemeenschap, creativiteit, makersruimtes en het combineren van de industriële geschiedenis. Hoe ontwerp je een stad die mensen helpt om op een goede manier met elkaar om te gaan? Onze zoektocht naar wonen in een stad die openstaat voor diversiteit. Deze openheid maakt een stad tot een plek voor innovatie en verkenning, een plek waar je kunt worden wie je wilt zijn (Richard Sennet).
Bekijk ook het boek Brooklyn-2018

Long Island City

Long Island City (LIC) krijgt een grotere dichtheid en economische activiteit dan ooit gedacht. Als het vierde Central Business District (CBD) van New York City, blijft LIC groeien vanuit het centrum in de BID, met Queens Plaza en Jackson Avenue als belangrijke commerciële corridors van het gebied.
Long Island City verandert in een rap tempo - zo snel zelfs dat uit een onderzoek uit 2017 bleek dat de ooit industriële buurt sinds 2010 aanleiding heeft gegeven tot meer nieuwe appartementen dan enige andere buurt in het land. Het exacte aantal inkomende appartementen is een beetje moeilijk vast te stellen en verandert altijd, maar met het oog op de skyline van de buurt is het onmogelijk te ontkennen dat Long Island City 'hot' is en in brand staat.

Williamsburg

Sinds eind jaren negentig heeft Williamsburg een gentrificatie ondergaan die wordt gekenmerkt door hipstercultuur, een hedendaagse kunstscène en een bruisend nachtleven. Tijdens de vroege jaren 2000 werd de buurt een centrum voor indierock en electroclash, en kreeg de bijnaam "Klein Berlijn". Talrijke etnische groepen bewonen enclaves in de buurt, waaronder Italianen, Joden, Hispanics, Polen, Puerto Ricanen en Dominicanen.
New kid on the block is A/D/O 'een sociale plek voor ontwerpers en open voor iedereen' Op een hoek in het zuidelijke deel van de wijk transformeert de 23.000 vierkante meter grote structuur een pakhuis in een glazen, uitnodigende openbare ruimte die in januari 2017 werd geopend. In tegenstelling tot de dichtgetimmerde garages en etalages aan de overzijde van de straat is A/D/O transparant in vorm en functie. Door de glazen gevel zie je Norman, het restaurant van Fredrik Berselius en Claus Meyer en studioruimtes.
"We wilden een werkplaats en ruimte bieden aan ontwerpers met tools en expertise, maar we wilden er ook voor zorgen dat de buurt een toevoeging kreeg."
A/D/O staat voor Amalgamated Drawing Office, verwijzend naar het team rond Sir Alec Issigonis, die in 1959 de eerste MINI ontwierp. Vandaag onder het motto “Built for designers—open for all” is een studioruimte ontstaan voor ontwerpers die kunnen lidmaatschap aanvragen, een publiek toegankelijke coworking-ruimte en een kalender vol culturele evenementen.

Dumbo

Dumbo (afkorting van Down Under the Manhattan Bridge Overpass) is een wijk in de wijk Brooklyn in New York City. Het omvat twee delen: een gelegen tussen de Manhattan- en Brooklyn-bruggen, die Brooklyn met Manhattan verbinden over de East River, en een ander dat oostwaarts loopt van de Manhattan-brug naar het Vinegar Hill-gebied. Het gebied was oorspronkelijk een aanlegsteiger voor veerboten, gekenmerkt door 19e- en vroege 20e-eeuwse industriële gebouwen en pakhuizen, Belgische blokstraten en de ligging aan de East River door de imposante ankerplaats van de Manhattan Bridge. Het geheel van Dumbo werd aan het einde van de 20e eeuw gekocht door ontwikkelaar David Walentas en zijn bedrijf Two Trees Management en omgebouwd tot een luxe residentiële en commerciële gemeenschap - eerst een toevluchtsoord voor kunstgalerijen en momenteel een centrum voor technologie-startups.

Industry City

Hard werken is gangbaar in deze stad, maar de echte waarde zit in de mix. De kruisbestuiving, de samenwerking, het delen van ideeën en het creëren van een community die samenwerkt. Wanneer iedereen om je heen de verwachtingen overtreft, kan je volgende doorbraak om de hoek liggen.
Dus, wat is Industry City (IC)? New Yorks antwoord op Silicon Valley? Een rave-ruimte? Een denktank voor meme-artiesten? Het korte antwoord is al het bovenstaande. IC, voorheen Bush Terminal genaamd, is een verzameling van enorme pakhuizen gestationeerd van 32nd tot 37th Street op Third Avenue, en van 39th Street tot aan de waterkant op Second Avenue, die allemaal ooit deel uitmaakten van het intermodale scheepvaart-, magazijn- en productiecomplex van de waterkant (elk afzonderlijk gebouw beslaat de volledige oppervlakte van een bouwblok). Net als Chelsea Market, is elk pakhuis nog steeds een eerbetoon aan zijn industriële wortels met zichtbare leidingen, zware ijzeren deuren en grote goederenliften, maar met de extra voorzieningen van films op het dak, chocolatiers en kopjes koffie. Met 6 miljoen vierkante meter aan hergebruikte magazijnruimte is het gebied nu de thuisbasis voor meer dan 400 bedrijven die gespecialiseerd zijn in alles, van film en architectuur tot mode en eten. Hier is alles wat u moet weten over hoe u er kunt komen en wat u kunt eten, drinken en doen wanneer u aankomt

DIA-Beacon

Dia-Beacon is gevestigd in een voormalige Nabisco-dozendrukkerij aan de oevers van de Hudson River en presenteert Dia's kunstcollectie van de jaren zestig tot heden, evenals speciale tentoonstellingen, nieuwe opdrachten en openbare en educatieve programma's. Het bijna 300.000 vierkante meter grote fabrieksgebouw, gebouwd in 1929 door Nabisco, bestaat uit baksteen, staal, beton en glas en wordt beschouwd als een model van industriële architectuur uit het begin van de twintigste eeuw.
Het oorspronkelijke gebouw had veel belangrijke ontwerpelementen die het tot een aantrekkelijke locatie voor hedendaagse kunst maakten, waaronder brede overspanningen tussen ondersteunende kolommen en meer dan 34.000 vierkante meter aan dakramen.

Bushwick

Iedereen die de laatste tijd in Bushwick is geweest, kan zien dat het aan het veranderen is. De huidige bestemming maken ontwikkeling buiten de context door de hele buurt mogelijk, zelfs in zijstraten van woonwijken, waarbij de historische gebouwen van Bushwick worden vervangen door torens. Bovendien vereist de huidige regelgeving dat er weinig tot geen betaalbare woningen worden gebouwd. De ontwikkeling gaat steeds sneller en de huurprijzen blijven stijgen. Langdurig ingezetenen maken zich zorgen of ze wel in de wijk kunnen blijven wonen.
Een van de voorbeelden zijn de Bushwickblocks, Denizen genaamd. Denizen is huurwonen in optimaal format. Denizen biedt luxe verhuur in Bushwick, 444 moderne studio's, appartementen met één en twee slaapkamers. Deze ruime lay-outs bieden dynamische uitzichten, Bluetooth-luidsprekers en hoogwaardige apparaten. Met collectieve voorzieningen als een gameruimte, wijnopslag, keuken, brouwerij en verspluktuin op het dak voedt het de creativiteit en verbinding. Met zijn innovatief aanbod creëert het een sterk gemeenschapsgevoel en tegelijkertijd een levensstijl waar we allemaal van dromen.

Project details

Concept

Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden

Tekst credits

Voor credits zie link bij de betreffende onderdelen in het boek.
Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden

Image credits

Voor credits zie link bij de betreffende onderdelen in het boek.
Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden

Meer informatie

Bekijk ook het boek Brooklyn-2018
Wilt u het boek als PDF document ontvangen? Stuur dan een bericht via EXEMPLAAR AANVRAGEN met vermelding van het betreffende boek en ontvang het document in uw mailbox.

Overige informatie
Denizen Bushwick
Industry City

tentoonstelling-island-daniel-nicolas-karper-k-studioninedotswisselspoor-blauwe-kamer-jaarboek-cityplot-studioninedotsjaarboek-architectuur-in-nederland-2020-2023-studioninedotsbaanhof-rotterdam-ggd-cluster-baankwartier-studioninedotspapaverwerf-europan-buiksloterham-amsterdam-studioninedotswisselspoor-deelgebied-utrecht-cityplot-studioninedotsbestemmingsplan-schieoevers-noord-delft-supervisor-herderfactoryrebel-kop-zuidas-amsterdam-studioninedotswandervoids-studioninedotssymposium-principes-maakstad-schieoevers-noord-delft-herderfactorybovenbouwwerkplaats-wisselspoor-cityplot-utrecht-studioninedotslezing-het-gastvrije-station-nijmegen-lux-studioninedotsblack-swan-kauwgomballenfabriek-overamstel-studioninedotsnext-step-award-2022-bna-synchroon-juryvoorzitter-herderfactorycityplot-bsh-genomineerd-gulden-fenikscityplot-buiksloterham-gulden-feniks-amsterdam-studioninedotsbeelden-pompenburg-rotterdam-studioninedotspark-mozaik-cityzen-brussel-studioninedotslecture-aorta-city-of-tomorrow-utrecht-wisselspoor-studioninedotslezing-air-pompenburg-rotterdam-studioninedotsinterview-fotosessie-pompenburg-rotterdam-studioninedotsschieoevers-noord-delft-kwaliteitsteam-supervisor-herderfactorysmakkelaarspark-utrecht-studioninedotsinterview-cobercokwartier-arnhem-cityplot-nieuwekadekwartier-studioninedotswestbeat-studioninedots-amsterdamgroene-architectuurgids-arcam-amsterdam-studioninedotsschieoevers-noord-safari-delft-herderfactoryde-caai-eindhoven-studioninedotsbogen-borrel-westbeat-amsterdam-lingotto-studioninedotsmodulaire-bouw-industrieel-flexibel-demontabel-ifd-prefabfifty-fifty-westbeat-nominatie-bna-award-studioninedotswet-beast-studioninedots-amsterdamsuperspace-westbeat-amsterdam-lingotto-studioninedotscityplot-concept-studioninedotsmeet-our-associates-partners-studioninedotscobercokwartier-nieuwekadekwartier-cityplot-arnhem-studioninedotsinterview-plan-amsterdam-cityplot-buiksloterham-studioninedotscobercokwartier-nieuwekadekwartier-circulair-studioninedotswestbeat-nominatie-zuiderkerkprijs-studioninedotscampina-de-caai-start-bouw-cityplot-eindhoven-studioninedotsreactie-welstand-wisselspoor-utrecht-cityplot-studioninedotspeaky-blinders-party-studioninedotsstudiereis-brooklyn-2018-herderfactorydenemarkenstudiereis-bordeaux-2019-herderfactorystudiereis-barcelona-2020-herderfactorystudiereis-italy-2022-herderfactorystudiereis-cote-d-azur-2022-herderfactorystudiereis-lyon-arles-nancy-2021-herderfactorystudiereis-hamburg-2020-herderfactorystudiereis-paris-2019-herderfactorystudiereis-valencia-2019-herderfactorystudiereis-oslo-waterfront-2019-herderfactorynieuwe-huisstijl-herderfactorystudiereis-zurich-graubunden-2020-herderfactorycreative-workspace-111-stork-amsterdam-noord-studioninedotsculturele-vrijplaats-karper-k-verbouwing-amsterdam-studioninedotsculturele-vrijplaats-karper-k-initiatief-amsterdam-studioninedotsculturele-vrijplaats-karper-k-tafel-van-arcam-amsterdam-studioninedots230508-wisselspoor-nominatie-neprom-prijscityplot-buiksloterham-amsterdam-studioninedots360-degrees-buiksloterham-cityplot-amsterdam-studioninedots